Work and Travel'ın en çok merak edilenleri
• Programa ne zaman başvuru yapmalıyım?
Programa erken başvuru yapmanızı tavsiye ederiz. İş yerleştirmesi, vize işlemleri, uçak bileti gibi işlemlerde öncelik kazanmanız için erken kayıt önemlidir. Ağustos ayı ve sonrasında Work and Travel programına kayıt yaptırabilirsiniz.
• Erken başvuru neden önemli?
Erken kayıt yaptırdığınız zaman, diğer öğrencilere göre işlemleriniz daha hızlı yürüyecektir. Daha erken işe yerleşeceksiniz, vize görüşmesine daha erken girecek ve daha erken uçak bileti satın alabileceksiniz. Aynı zamanda erken kayıt dönemindeki program ücreti indirimlerinden de faydalanabileceksiniz.
Work and Travel’a kaç kez katılabilirim?
Programa katılmanın bir sınırı yoktur, katılımcılar başvuru şartlarını sağladığı sürece programa katılabilirler. Buna katılımcının mezun olduğu yıl da dahildir.
Work and Travel programını bitirdikten sonra Amerika'da kalabilir miyim?
Work and Travel programına dahil olan katılımcılar sadece DS-2019'da yazan bitiş tarihinin ardından maksimum 1 ay travel süresi kadar ülkede kalabilirler. Bu tarihler sonunda programı uzatmak mümkün değildir.
Work and Travel programını erken bitirebilir miyim?
Katılımcının erken dönmesini gerektiren acil bir durum varsa (hastalık, sağlık, aile vb.) Work and Travel programını sponsoruna ve Türkiye'deki danışmanlık şirketine mutlaka haber vererek erken bitirebilir. Bunun dışında acil olmayan tüm durumlarda işveren ve Work&Travel sponsoru onaylarsa programını erken bitirebilir.
• Son sınıf öğrencisiyim, programa katılabilir miyim?
Evet, son sınıf öğrencileri programa katılabilir. Program bittikten sonra, Türkiye’ye geri döneceğinizi ispatlayacak bir evrak vize dosyalarına eklenebilir. Bununla ilgili olarak Success danışmanları sizleri yönlendirecektir.
• İstediğim işte çalışabilir miyim?
İş yerleştirmelerinde, işverenin de, sizlerin de kriterleri olacaktır. İşverenin kriterlerini sağladığınız sürece, işveren de profilinizi onayladığı anda istediğiniz işe yerleşebilirsiniz.
• İşimi beğenmezsem ne olacak?
İşinizin tüm detayları iş teklifinizde yazacaktır. İşi, detayları görerek tercih edeceğiniz için sorun olmayacaktır. Eğer oraya gittiğinizde iş sözleşmesinin aksi bir durumla karşılaşırsanız, ilk olarak sorunu çözme yoluna gidilecek, eğer sorun çözülmezse iş değişikliğine gidilecektir.
• Konakladığım yeri beğenmezsem ne olacak?
İş teklifinizde konaklamanızın tüm detayları yazacaktır. Kaç kişilik odada kalacağınız ya da nasıl bir konaklama tesisinde kalacağınızın bilgisi size verilecektir, eğer oraya gittiğinizde konaklamanız size söylenen kriterlere uygun değilse konaklamanız değiştirilebilir.
• Vize alabilir miyim?
Vize mülakatına danışmanlarımız sizi hazırlayacaktır. Vize memurunun sizden beklediklerini görüşme esnasında sağlayabilirseniz vize alabilirsiniz. Vize memuru İngilizce seviyenize, not ortalamanıza ve programa hazır olup olmadığınıza mutlaka bakacaktır.
• Vize başvurusunda not ortalaması ne kadar önemli?
Amerika Büyükelçiliği’nin not ortalamasının 2.00’nin üstünde olması ile ilgili bir kuralı yoktur. Eğer öğrencinin İngilizcesi iyi ise ve vize memuru öğrencinin Amerika’da başarılı bir şekilde programını bitireceğine ikna olursa, not ortalamanızı önemsemeyebilir.
• Vize görüşmesinde İngilizce mi konuşacağım?
Work and Travel vizesinde İngilizce konuşmak zorundasınız. Çünkü oraya çalışmaya gidiyorsunuz ve İngilizce günlük konuşmaları yapamıyorsanız, vize memuru sizin Amerika’da sıkıntı yaşayacağınızı düşündüğü için size vize vermeyecektir.
• Vize alamazsam ne olacak?
Vize alamazsanız tekrar vizeye başvurma hakkınız var. Yeniden randevu alınır ve tekrar vizeye başvurulur. İkinci görüşme başka bir vize memuruyla olacaktır bu yüzden vize alma şansınız hala vardır.
• Hangi seviyede bir İngilizce bilgisine sahip olmam gerekli?
Kendinizi açıklayabilecek, size söyleneni anlayabilecek düzeyde İngilizce konuşmanız gerekmektedir.
• Ne kadar süre Amerika’da kalabilirim?
Yasal çalışma izin belgenizde yazan iş bitiş tarihinden sonra en fazla 1 ay kalabilirsiniz.
• Program ne zaman başlıyor?
Program başlangıç tarihini siz belirleyeceksiniz. Okulunuz kapanır kapanmaz gitmenizi tavsiye ederiz. Genellikle Türkiye’deki üniversiteler Haziran ayında kapandığı için öğrenciler Haziran ayında programlarına başlarlar. Türkliye için en erken başlama tarihi okul takvimi müsaade ediyorsa 15 Mayıs'tır, en fazla 1 Ekim'e kadar çalışılabilir.
• Türkiye’ye dönüş için en son tarih nedir?
Yasal çalışma izin belgenizde yazan iş bitiş tarihinden en fazla bir ay sonra Türkiye’ye dönmek zorundasınız.
• Arkadaşımla aynı yerde çalışabilir miyim?
Kesinlikle arkadaşlarınızla aynı işyerinde çalışabilirsiniz. Pozisyonlarınız farklı olabilir ama işvereniniz aynı olacaktır, dolayısıyla da konaklamanız aynı veya yakın olacaktır.
• İşim ne zaman belli olacak?
Siz kayıt yaptırdıktan sonra ortalama 1-3 ay içerisinde iş yerleşiminiz gerçekleşecektir.
• İşimle ilgili hangi detayları bileceğim?
İş tercihlerinizi yaptıktan sonra işveren tarafından size İş Sözleşmesi (Job Offer) gönderilecek. Bu iş sözleşmesinde;
- Saatlik kazanacağınız ücret
- Ulaşım bilgileri (hangi havaalanına inmeniz gerektiği, iş yerine nasıl gidilebileceği vb.)
- Konaklama detaylarınız
- Yapacağınız işin kapsamı ile ilgili detaylar
şeklinde bilgiler bulunacak. Size gönderilen iş sözleşmesini detaylı olarak inceleyip, bu koşulların sizin için uygun olduğunu düşündüğünüz takdirde sözleşmenizi imzalayabilirsiniz.
• Job Fair - İş Fuarı nedir?
İş fuarını kısaca tanımlamak gerekirse; sponsor şirketlerin çalışmakta olduğu işverenler (yani ABD’de yanında çalışacak olduğunuz işletme sahipleri) ile iş tercihi yapan öğrencilerin Türkiye'de bir araya gelmesidir. İş fuarında, işveren ile birebir görüşüp bütün iş ve konaklama detaylarını yüz yüze öğrenebilme şansınız olacaktır. Gün sonunda eğer yeterli İngilizce seviyesine sahipseniz ve işverenin kriterlerine uyuyorsanız fuardan işinize yerleşip çıkmış olacaksınız.
• Konaklamayı siz mi ayarlıyorsunuz?
Success International Yurtdışı Eğitim olarak %100 konaklama garantisi sunmaktayız. Bazı konaklamalar işveren tarafından organize edilir, bazı işverenler ise gerekli iletişim detaylarını verip sizin adınıza bizim görüşmemizi isterler. Her iki seçenekte de, siz Amerika’ya ulaşmadan önce konaklamanız organize edilmiş olacaktır.
• Nerede konaklayacağım?
Konaklama tipleri çalıştığınız işyerine göre değişiklik göstermektedir. Büyük bir işletmede çalışıyorsanız tesis içinde tek kişilik ya da paylaşımlı odada kalma imkânı sağlanabilir. Bunların dışında, ağırlıklı olarak otel ya da yurt odaları, bazen de paylaşımlı ev şeklinde konaklama seçenekleri öğrencilere sunulmaktadır.
• Gittikten sonra konaklamamı değiştirebilir miyim?
Amerika’ya gittiğinizde konaklamanızı değiştirme şansınız var. Örneğin, daha uygun fiyatlı ya da iş yerinize daha yakın bir konaklama bulduğunuzda hali hazırda konakladığınız yerde duruma aykırı biz sözleşmeniz yok ise değişiklik yapabilirsiniz.
• Uçak biletimi nasıl alacağım?
Bu güne kadar ki tecrübelerimizden yola çıkarak, dönüş tarihleri esnek ve vize reddi halinde iade seçeneği olan uçak biletleri alınmasını tavsiye ediyoruz. Success International Yurtdışı Eğitim olarak, uygun fiyatlı uçak bileti alınması konusunda öğrencilerimize destek oluyoruz. Bizlerle koordineli olarak biletinizi alabileceğiniz gibi, size fiyat veya uçuş rotası konusunda en uygun seçenekleri sunan web sitelerinden (skyscanner, kayak, priceline vb.) de faydalanabilir, havayollarının kendi web siteleri üzerinden uçak biletinizi alabilir veya bir turizm-seyahat acentesine başvurabilirsiniz.
• Yanımda neler götürmeliyim?
Türkiye’den ayrılmadan önce valizinizi hazırlarken yanınızda götürecekleriniz konusunda danışmanlarınızın tavsiyesine mutlaka başvurun. En önemli husus, yanınıza almanız gereken belgeleri (pasaport, DS 2019 belgeniz, job offer vb.) tam ve eksiksiz olarak yanınızda bulundurmanızdır. Onun dışında, dönüşte yapacağınız alışverişleri ve hava yollarının bagaj kısıtlamalarını da göz önünde bulundurarak giderken yanınızda çok fazla şey götürmenizi tavsiye etmiyoruz. Para kazandıkça oradan da kıyafet, elektronik cihazlar vb. alabileceğinizi de düşünerek, yeteri kadar kişisel malzeme ve kıyafet götürmenizi, kendinize çok fazla yük yaratmamanızı tavsiye ediyoruz.
• Amerika’ya ulaştığımda işyerime nasıl gideceğim?
Bazı işverenler havaalanından öğrencileri karşılayabiliyor. Eğer işvereniniz karşılama sağlamıyorsa, gitmeden önceki son oryantasyonunuzda Success International Yurtdışı Eğitim danışmanları tarafından konaklamanıza nasıl ulaşım sağlayacağınız konusunda detaylı olarak bilgilendirileceksiniz.
• Karşılama var mı?
Bazı işverenler karşılama hizmeti vermektedir. Eğer karşılama hizmeti yoksa danışmanlarımız ulaşımınız konusunda sizi bilgilendirecektir. İşverene nasıl ulaşacağınız bilgisi iş sözleşmelerinizde detaylı olarak anlatılır.
• İngilizcem gelişir mi?
Genellikle iş yerlerinde kısıtlı sohbet ortamında bulunacağınız için, İngilizcenizin gelişimi daha çok işyerinden sonraki sosyal yaşamınıza bağlıdır. Arkadaş çevrenizi yabancı arkadaşlardan kurarsanız ve çaba harcarsanız İngilizcenizi oldukça geliştirebilirsiniz.
• SSN nedir?
SSN uzun adıyla Social Security Number Türkçesiyle Sosyal Güvenlik Numarası Amerika’daki TC Kimlik numaranıza benzer bir numaradır. Tüm Sosyal Güvenlik Numaraları kişiye özeldir, bir kez alındığında ömür boyu geçerlidir. Amerika’dan aldığınız bu SSN artık ömür boyu bir daha Amerika’ya girmeyecek dahi olsanız bile size ait bir numara olarak kalacaktır. Bu numara, banka hesabının açtırılması, göreceğiniz tedaviler vb. pek çok devlet ile ilgili işlemde kullanacağınız bir numaradır.
• SEVIS nedir?
SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) Amerikan Hükümeti'nin kültürel değişim programlarıyla veya eğitim almak amacıyla Amerika’ya gelen yabancı öğrencilerin bilgilerini kayıt altında tutan sisteminin adıdır. Amerika’ya giriş yaptıktan sonraki 3 gün içinde SEVIS kaydı yapılmalıdır. Work and Travel öğrencisi SEVIS kaydını yaptırmaz ise SSN numarası alamaz.
• Haftada kaç saat çalışılır?
Çoğu işveren Job Offer'da ortalama 30 saat çalışılacağını belirtir. Fakat bu çalıştığınız iş yerine, işin yoğunluğuna, çalışan sayısına ve sizin performansınıza göre değişiklik gösterebilir. Genellikle çalışma saatleri haftada 30-40 saat arası olarak gerçekleşir. 40 saat üzeri çalışırsanız (fazla mesai), fazla mesai yaptığınız her saat için ücretinizin bir buçuk katını alırsınız.
• İzinli olduğum günler olacak mı?
Evet, çalıştığınız yerin mesai uygulamaları kapsamında serbest olduğunuz günler olacak. Ortalama haftalık çalışma saatinin 30 ile 40 arasında değiştiğini göz önünde bulundurursak, günde 8 saatlik çalışma ile iki gün boşa çıkabiliyor. Dediğimiz gibi, bu tamamen seçeceğiniz işin koşullarına bağlı, izin günü olarak haftada 1 gün de kullanabilirsiniz, daha fazla da olabilir.
• Ek mesai (overtime) nedir?
ABD’de yasal olarak haftalık 40 saatin üzerinde çalıştığınız saatler “overtime” (ek mesai veya fazla mesai) olarak değerlendirilir ve normal çalışma ücretinin bir buçuk katını alırsınız. Fazla mesai, çok sıklıkla rastlanan bir durum değildir, işverenler, ek mesaiye müsaade etme konusunda çok istekli değildirler. Ancak ücretin bir buçuk katına çıkıyor olmasından dolayı, öğrenciler için avantajlı bir uygulamadır.
• Orada kazandığım para ile masraflarımı karşılayabilir miyim?
Work and Travel programının garanti ettiği şey orada kazanacağınız para ile Amerika'da bulunduğunuz süre boyunca konaklama, yeme-içme, sosyal hayat gibi yaşamsal giderlerinizi rahatlıkla karşılayabileceğinizdir. Garanti edilmemekle birlikte; saatlik ücretinize, ikinci iş imkânlarına ve bahşiş gibi ek kazançlara bağlı olarak ekstra kazanç elde etmek ve hatta Türkiye'ye bir miktar para ile dönmek de mümkün olabilir.
• Giderken yanımda ne kadar cep harçlığı götürmeliyim?
Amerika'da maaşlarınız haftalık ya da maksimum iki haftalık olarak ödenir. Gittiğinizde en fazla ilk iki hafta maaş alamayacağınız için yanınızda biraz para ve eğer mümkünse ilave tedbir olarak da bir kredi kartı bulundurmanızda fayda olacaktır. Tabii ki acil bir durum söz konusu olduğunda, 10-15 dakika içerisinde Western Union gibi bir kanalla Türkiye’den para gönderilebilir ancak gereksiz masraf olacağı için tedbirli olmakta fayda var. Genellikle konaklamaların da haftalık olarak ödendiği ve ortalama 100 Dolar civarında oldukları da göz önünde bulundurularak, giderken yanınızda 500-600 Dolar civarı harçlık bulundurmanız iyi olacaktır. Fakat yine de, gitmeden önce danışmanınızın bu konudaki son tavsiyelerini almalısınız.
• Maaşlarımı nasıl alacağım?
Maaşlarınızı paycheck (maaş çeki) olarak alacaksınız. Genellikle ilk gittiğinizde bir banka hesabı açmanız gerekebilir, çok basit bir işlemdir. Daha sonra, ikinci çalışma haftasının sonundan itibaren işvereniniz genellikle paycheck olarak maaşınızı öder (çek kullanımı ABD’de oldukça yaygın) ve siz de bu çeki bankanızda bozdurabilir veya çekteki miktarı hesabınıza aktarabilirsiniz.
• Paramı nasıl muhafaza edebilirim?
En iyi yöntem, bir bankada hesap açtırıp o bankaya ait banka kartını kullanarak yatırma, çekme ve alışveriş olabilir. ABD’de yanınızda çok fazla nakit taşıma gereksinimi duymazsınız, pek çok alışverişi hızlıca Debit Card veya kredi kartıyla yapabilirsiniz. Ya da diğer bir alternatif olarak paychecklerinizi bozdurmadan saklayabilirsiniz, kimlik ibraz ederek yalnızca siz bozdurabileceğiniz için bu yöntem de güvenli ve kolay olacaktır.
• Amerika’da bir banka hesabı açabilir miyim?
Evet, bunun için işvereninizden yardım isteyebilirsiniz veya kendiniz de gidip bir bankadan hesap açtırabilirsiniz. Bu hesabı açtırırken bir Debit Card (ATM kartı) çıkarttırıp, alışverişlerinizde onu kullanabilirsiniz. Yalnız, bizden farklı olarak dikkat edilmesi gereken en önemli husus, Debit Card’ların bakiyesi sıfırlansa bile alışverişiniz yarım kalmasın diye eksi bakiyeye geçebiliyor olması. Bu tür durumlarda da, banka oldukça yüksek ücret kesebiliyor, o yüzden hesabınızı iyi takip etmeli ve hesap bakiyesi yeterli değilse kart ile alışveriş yapmaktan kaçınmalısınız.
• Banka kartlarımı Amerika’da kullanabilir miyim?
Evet, Türkiye’den götüreceğiniz Mastercard ve Visa özellikli bankamatik ve kredi kartlarını orada kullanabilirsiniz. Ve hatta eğer mümkünse, yanınızda Türkiye’den götüreceğiniz kartlardan bir iki tane bulundurmanızda fayda var. Acil bir durum söz konusu olduğunda, ailenizden bu kartlara para yatırmalarını isteyip oradan para çekebilir veya bu kartları kullanarak alışveriş yapabilirsiniz.
• Ailem/arkadaşım bana nasıl para gönderebilir?
Para göndermek için pek çok yöntem mevcuttur. Bunlardan birincisi ve en çabuk sonuç alınanı Moneygram veya Western Union gibi uluslararası para transferlerine aracılık eden firmalar. Bunun dışında Skrill ve Paypal (Paypal şu anda Türkiye’de aktif değil ancak diğer ülkelerden para transfer edilebilir) gibi internet üzerinden transfer gerçekleştirebileceğiniz firmalar da var, ancak hesabınıza paranın geçmesi birkaç gün sürebiliyor. Ayrıca, Türkiye’deki bir bankadan, ABD’deki bir bankaya SWIFT denilen bankacılık işlemiyle para transferi yapılabilir. Bunun için de birkaç gün süre gerekiyor ve özellikle bazı bankalarda masraflı olabiliyor, SWIFT için Türkiye’deki bankalarla ücret konusunu görüşmek gerekiyor. Son olarak da yanınızda götüreceğiniz Mastercard veya Visa özelliği olan bir bankamatik kartıyla, hesabınızda TL bile olsa, oradaki herhangi bir bankamatikten rahatlıkla USD olarak para çekebilirsiniz. Yapacağınız para çekme işlemi için bankan sizden bir ücret kesecektir (3-4 Dolar civarı), ancak yine de transfer işlemleriyle uğraşmak istemeyenler için oldukça kolay ve en pratik yöntemdir.
• İkinci işte çalışabilir miyim?
Evet, yasal çalışma izniniz olacağı için esas işinizin dışında da işlerde çalışabilirsiniz. Ancak çalışacağınız bu ilave işlerin esas işiniz ile ilgili problem yaratmasına müsaade etmemelisiniz. Bunu sağlamak için de, bulduğunuz ikinci işi mutlaka bize ve sponsorunuza bildirmelisiniz. Sponsorun onayı olmayan bir işte çalışmanız mümkün olmayacaktır, bu sebeple, bulacağınız ikinci işin Work and Travel programının amaçlarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz.
• Şirket ikinci iş ayarlıyor mu?
Şirket ikinci bir iş ayarlamayacaktır.
• Work and Travel şirketlerini seçerken nelere dikkat etmeliyim?
Work and Travel programına öğrenci göndermek için Türkiye'den 20-30 arası şirket yetkilidir. Bu şirketler her yıl ABD elçiliğinin https://tr.usembassy.gov/tr/education-culture-tr/summer-work-and-travel-exchange-program-tr/ sayfasında yayınlanır. Şirketlerin tecrübesi, hangi sponsorlarla çalıştıkları, şube sayısı, danışman sayısı ve tecrübesi oldukça önemlidir. Success International Yurtdışı Eğitim olarak 4 şube ve 20'den fazla personel ile Work and Travel programını yıllardır güvenle yürütmekteyiz.
• Hangi eyalet/şehir/iş daha iyi?
Bu tamamen sizin programdan ne beklediğinize bağlı olarak cevaplanacak bir soru. Eğer para biriktirip ‘travel’ safhasında daha iyi gezmek istiyorsanız, konaklamanın ve yaşam giderlerinin daha ucuz olduğu ve mümkünse gezmek istediğiniz eyaletlere yakın bir iş tercih etmelisiniz. Eğer tüm zamanınızı dolu dolu geçirmek istiyorsanız da daha hareketli ve cazibe merkezi olan bölgeleri tercih edebilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihlerinizle şekillenecek bir konu ve danışmanlarımız da en çok bu konuda destek olmak için varlar.
• Amerika’da işimi değiştirebilir miyim?
Evet, bu mümkün ancak geçerli sebeplerimizin olması gerekiyor. Bu geçerli sebeplerin neler olacağı da sponsorumuzla imzalayacağımız sözleşmede belirleniyor. Bu sebepler, iş ile ilgili taahhüt edilen çalışma saati, konaklama, iş koşulları, işverenin istenmeyen davranışları gibi şeyler olabilir. Onun dışındaki; sıkılma, programla ilgili beklentilerin gerçekleşmemesi gibi nedenlerle iş değişikliği talepleri, sözleşme ile taahhüt etmiş olduğumuz bir çalışma süresi söz konusu olduğu için bazı sorunlara yol açabiliyor, o yüzden, iş değişikliği düşüncesiyle programa gitmek yerine, gitmeden önce iş seçiminin çok iyi yapılması gerekiyor. Danışmanlarımızın yönlendirmeleriyle, özellikle programa erken kayıt olarak daha çok seçenek arasından belirleyeceğiniz size en uygun iş, programı daha mutlu geçirmenizi sağlayacaktır.
• Kovulursam ne olur?
Kovulma sebebi oldukça önemli. Her ne sebeple olursa olsun işinize son verildiğinde derhal bize ve sponsor firmaya haber vermelisiniz. Eğer kavga, yasaklanmış madde kullanımı (örneğin 21 yaş altında olanlar için içki, uyuşturucu madde vb) vb. sebeplerle işten çıkartılırsanız,durumunuz Sponsor firma tarafından değerlendirilir ve gerekirse programınız ve vizeniz iptal edilir ve en kısa sürede Türkiye’ye dönmeniz talep edilir. Eğer işten çıkartılma sebebiniz, işverenden kaynaklanan veya sizin dışınızda gerçekleşen bir problem ile alakalı olursa, size en kısa sürede yeni bir iş bulup programa devam etmenizi sağlayacağız.
• Amerika’da boş zamanlarımda dil kurslarına katılabilir miyim?
Work and Travel programına J-1 türündeki size yasal çalışma izni veren vize ile katılırsınız. Bu vize türü ile Amerika'da dil eğitimi almanız mümkün değildir.
• Sağlık sigortası yapılıyor mu?
Program süresince sağlık ve kaza sigortanız yapılmaktadır, ayrıca sigorta program ücretine dâhildir. Sigortanızın kapsamı ve ihtiyaç durumunda nasıl kullanacağınıza dair bilgiler oryantasyon sürecinde verilmektedir.
• Araba kiralayabilir miyim?
ABD’de araç kiralayabilirsiniz ancak bunun için minimum 21 yaşında olmanız gerekmektedir. Araç kiralarken şirketler (genellikle günlük 15$-40$ arası economy class bir araba kiralayabilirsiniz) sizden ehliyet ve geçerli bir kredi kartı (uluslararası kullanıma açık Visa yada Mastercard olabilir) isteyeceklerdir. Türkiye’deki ehliyetiniz birçok eyalette 3-6 ay süreyle geçerlidir, ancak kesin bilgiyi bulunduğunuz şehirdeki DMV (Department of Motor Vehicle)’a giderek öğrenebilirsiniz.
• Araba satın alabilir miyim?
Evet, ABD’de araba satın alabilirsiniz. Amerika'da araç satın alma ve satma süreci ülkemize kıyasla çok daha kolaydır ve birkaç saatte gerçekleştirmek mümkündür. İstediğinizi aracı ararken yaygın olarak “craigslist” internet adresinden arama yapabilirsiniz. Aracı şahıstan yada dealer denilen galericilerden satın alabilirsiniz. Dealerlarda bulunan araçların her türlü bakımı yapıldığı ve belli süreyle geri iade hakkı bulunduğu için biraz daha pahalı gelebilir. Aracı satın alırken önceki sahibinin elindeki ruhsatı (title) imzalayarak size vermesi ve sizinde bunu DMV (Department of Motor Vehicle)’a 10 gün içinde ibraz etmeniz durumunda (%5’lik alım satım vergisi istenmektedir) adınıza düzenlenmiş ruhsat adresinize gönderilir.
• Ehliyetim Amerika’da geçerli mi?
Türkiye’deki ehliyetiniz birçok eyalette 3-6 ay süreyle geçerlidir, ancak kesin bilgiyi bulunduğunuz şehirdeki DMV (Department of Motor Vehicle)’a giderek buradan öğrenebilirsiniz. Polis tarafından durdurulup ehliyetiniz istendiğinde Türk ehliyetinizi göstermeniz durumunda ülkeye ne zaman giriş yaptığınızı göstermek adına pasaportunuzun da yanınız da olması gerekmektedir.
• Amerika’da ehliyet alabilir miyim?
Evet, bulunduğunuz şehirdeki DMV (Department of Motor Vehicle)’a başvurunuzu yapmayı müteakip, öncelikle bilgisayar ortamında yazılı sınavı (isterseniz Türkçe de alabilirsiniz) başarıyla geçip, daha sonra direksiyon sınavında da başarılı olursanız ehliyetiniz aynı gün içinde düzenlenip teslim edilmektedir.
• Amerika içinde nasıl seyahat edebilirim?
Amerika’nın büyük bir ülke olması sebebiyle, eyaletler arası yolculuklarda havayolu (uygun uçak bileti bulabileceğiniz siteler: www.orbitz.com, www.expedia.com, www.travelocity.com, www.cheaptickets.com, www.travel.yahoo.com, www.skyscanner.com vs.) öncelikli olarak tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra, araç kiralayarak (belli başlı firmalar: Enterprise, Avis, Budget, Alamo, E-Z Rent a car, National, Hertz, Thrifty vs.) da seyahatlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Amerika’da otobüs yolculuğu ucuz fakat yorucudur ve “Greyhound” firması tarafından hizmet verilmektedir. Tren yolculuğunu ise fiyatların uçak biletleriyle hemen hemen aynı olması sebebiyle daha çok yakın mesafelerde tercih etmenizi tavsiye etmekteyiz. Tren için tek şirket de “Amtrak” firmasıdır.
• Travel ile ilgili yardımcı oluyor musunuz?
Travel safhasıyla ilgili her türlü konuyu tecrübeli (geçmişte ABD’de yaşamış) danışmanlarımızla görüşerek gerekli yardımı alabilir ve kaliteli bir seyahat programı oluşturabilirsiniz. Ayrıca program süresince arkadaşlarınızla da bir planlama yaparak, grup halinde bir travel dönemi geçirebilirsiniz.
• Amerika’da bir problem yaşarsam kimden yardım alabilirim?
Amerika’da bulunduğunuz süre boyunca resmi partnerimiz sponsor firma yetkilileri sizlerin her türlü ihtiyacı ve sorunuyla yakından ilgilenecektir. Bu sebeple gittiğiniz andan itibaren gerek e-mail gerekse de telefon yoluyla kendileriyle iletişime geçmeniz gerektiği konusu oryantasyon esnasında önemle vurgulanmaktadır. Bunun yanı sıra Success International olarak danışmanlarımız 7/24 tüm sorunlarınızla ilgilenmektedir. Siz bize ulaşmasanız dahi danışmanlarımız her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için sürekli sizlerle iletişim halinde olacaklardır.
• Amerika’da ödediğim vergileri geri alabilecek miyim?
Work and Travel programı katılımcılarımızın maaşlarından kesilen ve bulundukları eyalete göre değişen eyalet vergileri ile ülke vergilerini Türkiye’ye döndüklerinde şirketimize gerekli belgeleri getirmeleri durumunda geri almalarını sağlamaktayız. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi “Adım Adım Work and Travel” sayfamızda bulabilirsiniz. 2018 yılı Ocak ayında değişen vergi iadeleri ile ilgili yeni kuralları da vergi iadesi yazımızda bulabilirsiniz.
Program Ücretine Dahil Olan Hizmetlerimiz:
• Tercih ettiğiniz program dahilinde size en uygun işe yerleştirilmeniz,
• %100 iş ve %100 konaklama garantisi,
• Amerika’da yasal olarak çalışmanızı sağlayacak DS-2019 belgenizin tarafımızca getirtilmesi,
• Amerika’da çalıştığınız süre boyunca geçerli olan tam kapsamlı sağlık ve kaza sigortası,
• Vize danışmanlık hizmeti ve vize evraklarınızın hazırlanması,
• Daha önce programa birebir katılmış danışmanlarımız tarafından verilecek olan Amerika hakkında oryantasyon hizmetimiz,
• Amerika’da 7/24 ücretsiz ulaşabileceğiniz yardım ve danışma hatlarımız,
• Havalimanından işyerinize ulaşım bilgisi,
• Ekonomik uçak bileti temini,
• Dönüşünüzden sonra Amerika’da ödediğiniz vergilerin iadesi konusunda yardım ve ücretsiz danışmanlık
Work and Travel’a katılmazsam ücret iadesi alabilir miyim?
Acentenizle yaptığınız sözleşme şartlarına uygun olarak, hangi aşama ve hangi şartlarda programa katılmaktan vazgeçtiğinize göre iade prosedürleri değişmektedir. Bu konuyla ilgili olarak sözleşmeyi incelemenizi tavsiye ederiz. Tüm aşamalar için detaylı ve şeffaf bir bilgilendirme mevcuttur.
Work and Travel için öğrenci olmak şart mı?
Evet, aktif olarak öğrenci olmanız gerekmektedir.
Son sınıf öğrencileri Work and Travel’a katılabilir mi?
Son sınıf öğrenciler programa katılabilir. Kaç kredili ders aldıkları ya da kaç ders okudukları fark etmeksizin ders dönemleri dahilinde programa katılım hakları vardır.
Yüksek Lisans öğrencileri Work and Travel’a katılabilir mi?
Ders döneminde olan ve en az bir sömestr dönemini tamamlamış, yüksek lisans hazırlık ve 1. sınıfta olan öğrenciler programa katılabilir.