Work and Travel katılımcılarının üzerinde en çok düşündükleri konuya açıklık getirelim.
Work and Travel programında karşılaşacağınız en büyük soru işaretlerinden birisi iş ve bölge seçimidir. Doğru iş ve bölge seçimi için, öğrencinin programla ilgili önceliklerini doğru belirlemesi gerekmektedir.
Bir üniversite öğrencisinin Work and Travel programından sağlayabileceği kazanımlar çok fazladır. Özgüven artışı, yurtdışında iş tecrübesi, kendi parasını kazanarak kendi ayakları üzerinde durabilme yetisi, daha önce hiç bulunmadığı bir ülkede 4 ay yaşam tecrübesi, İngilizce pratiği, uluslararası arkadaşlar edinme bunlardan sadece bazılarıdır.
İş ve bölge seçimi tam da bu noktada önemli hale gelir. Katılımcı, programın kendisine kazandıracaklarından bir öncelik listesi oluşturmalı ve iş-bölge seçimini yaparken bu önceliklerini Success International’ın uzman danışmanlarının tecrübeleriyle birleştirerek sonuçlandırmalıdır.
Örnek vermek gerekirse; Ocean City, Maryland’de yapılacak bir housekeeping işini ele alalım. Ocean City, okyanus kenarında yerli ve yabancı turistlerin popüler uğrak noktalarından birisidir. Bu şehirde öğrenci, programın ‘work’ kısmında çok eğlenebilir, güneşin ve denizin tadını çıkarabilir ancak turistik bir şehir olan bu bölgede yaşamsal giderleri de diğer bölgelere göre daha fazla olur. Aynı zamanda bölge halkı yabancıya fazlasıyla alışık olduğu için öğrenci çok sıcak ve farklı bir reaksiyonla da genel olarak karşılaşmayabilir. Bu durumda bu alternatif, ‘work’ kısmında kendini çok fazla yormak istemeyen, maddi olarak fazla bir birikim peşinde olmayan, biraz daha eğlenceli bir program geçirmek isteyen öğrenci için ideal olacaktır.
Şimdi aynı kriterlerde bir işin Teton Village, Wyoming’de olduğunu düşünelim. Burada da bu şehrin özelliklerine uygun beklentileri olan öğrenci mutlu olacaktır. Ocean City’e göre daha küçük olan bu şehirde, İngilizce pratiği yapmak daha kolay olacaktır, çünkü siz istemeseniz de şehirdeki yerli halk size ilgi gösterecek, sizi ve kültürünüzü tanımak isteyecektir. Ayrıca ulaşım, konaklama ve yaşamsal giderleriniz bu şehirde çok daha az olacaktır. Bu da programın 'travel' bölümünde daha fazla yer gezip görmenize olanak tanıyacaktır.
Dikkat ederseniz örnekleri verirken hiç eyaletlerden bahsetmedik. Türk öğrencilerin kafasında bölge seçimi dendiğinde nedense hep eyaletler gelmektedir. Hâlbuki eyalet dediğimiz yerler çok büyük alanlardır. (Texas, Türkiye’nin dörtte üçü büyüklüğündedir.)
Bir eyaletin diğer eyalete göre farkları nelerdir sorusu bu yüzden hep havada kalmaktadır. Bir eyalette birbirine benzemeyen onlarca/yüzlerce şehir ve kasaba vardır. Örneğimizden de anlaşılacağı gibi, bölge seçimi demek şehir seçimi demektir.
İş seçimine de kısaca değinecek olursak, Work and Travel işlerinin kısıtlı sayıda olduğundan bahsetmiştik. Bu işlerin her birinin kendine göre zorlukları ve artıları vardır. Örneğin housekeeper ve ride operator pozisyonlarını ele alalım. Ride operator, eğlence parklarında belki de daha eğlenceli bir ‘work’ kısmı sağlarken, sürekli sıcağın altında olmak ya da yağmur yağdığında parkın kapanıyor olması, öğrencinin dikkat etmesi gereken artı ve eksilerdir.
Housekeeping işinde ise, öğrenciler ikinci işlerini daha kolay bulabilirken, arada dinlenme şansı da bulabilmekte ve hava koşullarından etkilenmemektedir. Tabi housekeeper işinin de kendine has zorlukları olduğu bilinmelidir.
Özetle iş ve bölge tercihlerinin öğrencinin programdan öncelikli beklentileri ve uzman danışmanların tecrübelerinin harmanlanmasıyla yapılması en doğru sonuçları doğuracaktır.
Work and Travel işleri hakkında kısaca bilgilendirmeyi de aşağıda bulabilirsiniz.
Work and Travel İşleri Hakkında Genel Bilgilendirme
Work and Travel programına katılan öğrencilerin en merak ettiği konulardan biri iş seçenekleridir. Programın sunduğu iş seçenekleri teknik bilgi ve beceri gerektirmez fakat öğrencinin bu iş alanlarında daha önceden bir tecrübe edinmiş olması iş yerleşimi aşamasında bir artı olarak değerlendirilir.
Cankurtaran İşleri;
Work and Travel işleri arasında en çok bilinen ve popüler olan işlerden bir tanesi de cankurtaranlıktır. Cankurtaran olmak isteyen öğrenciler eğlence ve su parkları, otel ya da sitede bulunan havuzlarda güvenlik ve bakımdan sorumlu olarak çalışmaktadır. Bu pozisyonda çalışabilmek için belli niteliklere sahip olmak gerekmektedir. Cankurtaran olmak isteyen öğrenciler işe başlamadan önce cankurtaranlık ve ilk yardım içerikli bir sertifika eğitimine alınırlar. Cankurtaranlık sertifikası işverene bağlı olarak bazen Türkiye’de çoğunlukla da öğrenci Amerika’ya gittikten sonra alınmaktadır. Öğrencilerin iyi yüzme biliyor ve iyi derecede İngilizce konuşabiliyor olması gerekmektedir. İnsanlarla sürekli iletişim halinde olunması ve iş yoğunluğunun belirli saatlerde olması da Work and Travel öğrencisine her anlamda artı sağlamaktadır.
Otel İşleri;
Otel, resort ve pansiyonlar Work and Travel programı için öğrencilere sunduğumuz iş listesinde büyük bir çoğunluğa sahiptir ve öğrencilere büyük bir iş alanı oluşturur.
Bu iş kollarını örneklendirecek olursak;
Öğrencinin programa katıldığı tarihler iç ve dış turizmin en yoğun olduğu dönemdedir. Bu da çoğu zaman öğrenciye aynı işletme içinde ikinci iş ve overtime olanaklarını beraberinde getirmektedir. Öğrenci yerleştiği pozisyona göre Tip(bahşiş) ile ek gelir imkanı elde eder ve iş yoğunluğu belirli saatlerdedir.
Satış İşleri, Hediyelik Eşya Dükkanları, Market İşleri;
Work and Travel öğrencileri süpermarket, butik dükkanlar ve çeşitli mağazalarda çalışabilirler. Öğrenciler;
Bu tür işlerde müşterilerle ilişkiler oldukça yoğun olduğundan, öğrencide iyi derecede bir İngilizce seviyesi aranmaktadır. Öğrenciler müşterilerle sürekli olarak iletişim halinde olacağından girişken, güler yüzlü ve sabırlı olmaları beklenir. Bu tür işlerin en büyük avantajlarından biri de öğrencinin çalıştığı işletmede çeşitli indirim haklarına sahip olmasıdır. Overtime imkanının yüksek olduğu iş kollarından bir tanesidir.
Eğlence Parkları;
Amusement Park adıyla anılan eğlence parkları Work and Travel programı için oldukça önemli bir yere sahiptir ve öğrenciye bir sürü farklı iş alanı oluşturmaktadır. İçinde restoran, aqua park,
luna park, mağazalar gibi birçok tesisi barındıran büyük işletmelerdir.
Eğlence parklarında öğrenciler;
Eğlence parklarında çalışan öğrencilerin en büyük avantajı sürekli yeni insanlarla tanışmaları ve ingilizcelerini geliştirmek için uygun ortamı bulabilmeleridir. Öğrencinin özgüvenini ve sosyal ilişkilerini geliştirmelerine de olanak tanır. Çoğu işletmede öğrenciler, izinli olduğu günlerde eğlence parklarının imkanlarından indirimli ya da ücretsiz bir şekilde faydalanabilmektedir.
Fast Food İşleri;
Work and Travel iş pozisyonlarında en çok tercih edilen bir diğer iş koluda Fast Food zincirlerinden oluşmaktadır. Work and Travel katılımcısına, ülkemizde de faaliyet gösteren Burger King, Mc Donald’s, KFC gibi zincirlerde çalışma imkanı sunar.
Fast Food işlerinde öğrenciler;
Öğrenciler fast food işlerinde müşteri ve iş arkadaşlarıyla sürekli olarak iletişim halinde olur, yoğun bir temposu vardır. İngilizcelerini geliştirmek isteyen öğrencilere büyük ölçüde fayda sağlar. Bu iş kolunda çoğunlukla yemekler, günde 1 öğün ücretsiz ya da %50 indirimli olur. Öğrenciler gıda masraflarından oldukça tasarruf eder.
Restoran/Kafe İşleri;
Work and Travel öğrencilerinin en çok tercih ettiği bir diğer iş koluda Restoran/Kafe işleridir. Öğrencinin çalışacağı pozisyon, işletmeci tarafından ingilizce seviyesi, mesleki bilgi ve deneyimi, çalışacağı süre değerlendirilerek belirlenir.
Restoran/Kafe işlerinde öğrenciler;
Gerektiği zaman konuşmanız, iş arkadaşlarınızla iletişiminiz ingilizce pratiği açısından güzel bir ortam oluşturmaktadır. Aynı zamanda oradaki lokal tatları deneyimlemenize ve keşfetmenize olanak sağlar. Saatlik ücretler yerleştiğiniz pozisyona göre farklılık gösterecektir. Server, Busser gibi pozisyonlar için bahşiş imkanı da bulunmaktadır. Fast food işlerinde olduğu gibi çoğunlukla restoran/kafe işlerinde de öğrenciler yemeklerden indirimli bir şekilde faydalanabilmektedir.
Kayıt aşamasında danışmanı tarafından ingilizce seviyesi tespit edilen öğrenci ile Work and Travel programının kapsadığı iş kolları ve pozisyonlarından hangilerini seçebileceği üzerine değerlendirme yapılır. Bu değerlendirme sonucunda öğrenci, iş deneyimleri, programdan beklentileri, nasıl bir yaz geçirmek istediği, karakter özellikleri gibi maddeleri göz önünde bulundurarak iş listesini kendisi için daha da daraltır ve tercihlerini belirler. Bu programa dahil olmak isteyen tüm katılımcılara iş tercihlerinde kolaylıklar dileriz.