ALMANYA

ALMANYA SIKÇA SORULAN SORULAR

Almanya’da yaşam şartları nasıldır? Öğrenciler için uygun kalım seçenekleri nelerdir?
Öğrenciler için Yurtlar ve evler bulunmaktadır. Genellikle evler hazır eşyalı kiraları 200-500 euro arasında değişmektedir. 2-3 arkadaş bir evi paylaşarak ev kirasını bölüşmeyi tercih edebilir. Öğrenciler ortalama 500-600 EUR aylık giderle konaklama, ulaşım ve beslenme gibi ihtiyaçlarının tümünü karşılayabilmektedirler. Verilere göre öğrencilerin %10’u öğrenci yurtlarında kalırken, %29’u bir evi paylaşıyor. %17 si de tek başına bir evde kalıyor. Yine aynı kaynağa göre öğrenci yurtlarında kalanların %40’ı yabancı öğrencilerden oluşmaktadır. Geri kalan yabancı öğrencilerin %60’ı ise öğrenci yurdu hariç özel yerlerde kalıyor. Mevcut öğrenci yurtları talebi karşılayamadığından çok çabuk bir şekilde dolmaktadır.

 

Oturum izni nasıl alınır?
öğrenci vizesi almak suretiyle oturum iznine sahip olmak gerekir.  yaş faktörü önemli olmaktadır. Eğitim maksatlı başvuru yapıldığının en önemli kıstaslarından biri hiç kuşkusuz adayın yaşı, lise eğitiminden sonra ara verip vermediği, başarı durumu gibi kıstaslar da önemli rol oynamaktadır. vize dosyasını eksiksiz olarak hazırlayıp görüşmeye gitmek önemli. Dosyada en önemli belgelerin başında maddi yeterliliği ispata yarayan yukarıda bahsettiğimiz belgeler, seyahat sağlık sigortası, pasaport ve eğitim durumunu ispata yarayan belgeler gelmektedir. Bu kriterleri yerine getirerek  Öğrenci vizesi alındıktan sonra alınan vize ülkede oturum iznine dönüştürülür.

 

Eğitim Maliyetleri Ne kadardır?
Almanya’da devlet üniversitelerinin neredeyse  tamamı ücretsizdir. Sadece yıllık olarak birkaç yüz Euro kadar katkı bedelleri almaktadırlar.

 

Vize aşamasında hangi şartlar istenmektedir?
Goethe Enstitüsü tarafından yapılacak sınav neticesinde en az B1 seviyesinde Almanca istenmektedir. başvuranın yaşı, üniversite sınavından sonra eğitimine devam edip etmediği ve başarı durumu gibi kriterlerden yola çıkarak adayın üniversite eğitimi alma iradesi olduğu konusunda kanaate sahip olmaları halinde A2 seviyesinde Almanca bilgisine sahip kişilere de bazen öğrenci vizesi verdikleri görülmektedir. Okuldan gelen kabul mektubu, Bloke hesap belgeleri gibi istenen evrakların tam ve eksiksiz olarak konsolosluğa verilmesi gerekmektedir.

 

Sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanılır?
Almanya’da eğitim alacak öğrenciler 1 yıllık geçerliliği olan sağlık sigortası yaptırarak Almanya sınırları içerisinde tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirler. Danışmanlarımız sağlık sigortası için yardım alabilirsiniz.

 

Bloke Hesap nedir?
Konsolosluğun Öğrencinin Almanya’da kaldığı süre içerisinde masraflarını nasıl karşılayacağına dair istediği  belgedir.  Alman hükümetinin belirlediği tutarın 12 ay çarpımıyla birlikte elde edilmektedir. Bu tutar 2018 yılı için 720*12= 8640 Euro’dur.  İş bankası, Deutsche Bank ya da Fintiba platformu üzerinden online olarak bloke hesap açılabilir.. Doldurulan formlar konsolosluktan randevu alınıp, konsolosluk görevlilerinin yanında imzalanması gerekir. Belgeler bankaya ulaştığı zaman banka hesap açılış süreci başlatılmış oluyor. Bu süreç 2-3 haftayı alabilmektedir.  Banka hesap açılışı tamamlandığında, mailinize hesap bilgileri gelmektedir. Bankaya öğrenci gerekli tutarı aktardıktan sonra banka konsolosluğa yönlendireceğiniz belgeyi öğrencinin mailine yönlendirmektedir.

 

Türkiye'de denklik ne şekilde sağlanabilir?
Bulgaristan Üniversitelerinden mezun olan öğrenciler mezun olup diplomalarını aldıktan sonra eğer Türkiye’de çalışmak isterlerse YÖK’e gelip denklik başvurusunda bulunurlar. Bulgaristan’da öğrencileri yönlendirdiğimiz tüm okullar  YÖK tarafından tanınan okullar olduğu için denklik başvuru şartlarını yerine getiren öğrenciler denklik almaya hak kazanırlar.

 

Mavi Diploama nedir?
AB Üye olan ülkelerin üniversitelerinden mezun olan kişiler Mavi Diploma alırlar ve Mavi Diploma AB Üye olan bütün  ülkelerde direk geçerliliği olup tanınmaktadır. Böylelikle öğrenciler AB Üyesi ülkelerde zorluk yaşamadan çalışma imkanına sahip olurlar. Almanya’da AB üyeliğine sahip olduğu için Almanya  Üniversitelerinden mezun olan öğrenciler Mavi Diploma alma hakkına sahiptir.

 

Üniversitelerde eğitime başlama şartları nasıldır?
Almanya’da üniversite başvuruları iki ayrı yöntemle yapılmaktadır. Bunlardan birisi uni-assist isimli bir kuruluşun sizin belgelerinizi inceleyip Almanya’da üniversite eğitimi görme yeterliliğinizi onayladıktan sonra bahsi geçen belgeleri eğitim görmek istediğiniz üniversiteye göndermesi, akabinde üniversitenin sizle direk irtibata geçip talebinizi ret ya da kabul şeklinde sonuçlandırmasıdır. Diğer yöntem ise direk üniversiteye başvuru yapmaktır. Bu iki yönteme bir üçüncüsünü ekleyecek olursak o da önce üni-assist’e başvuru yapıp Bayerische Formula (Bavyera Formülü) ile Türkiye’den üniversiteye yerleşirken aldığınız üniversite yerleşme puanının Almanya not sistemine dönüştürülmesi, belgelerinizin yeterliliğinin ve gerçekliğinin incelenmesi gibi işlemler yapıldıktan sonrauni-assist’in onay vermesi halinde üniversiteye adayın kendisinin üniversiteye başvuru yapması şeklindedir.
 

Ailem beni nasıl ziyarete gelebilir?
Yeşil pasaportu olan aileler vizesiz ülkeye giriş yapabilir ve 90 güne kadar kalma imkanları vardır. Bordo  pasaport sahipleri turistik vize ya da shengen vizesi alarak ülkeye giriş yapabilirler.

 

 

 

 

 

Merak ettiğiniz diğer sorular için 
+90 850 30357 67 / 112 dahili
 90 312 466 21 44  / 112  dahili