ALMANYA

ALMANYA ÖĞRENCİ ORYANTASYONU

Yüksek lisansını yurtdışında yapmak isteyenlerin çoğunun duyduğu ülkelerden biridir Almanya. Özellikle yaşam standartları ve eğitim maliyetlerinden dolayı diğer ülkelerin yanında mutlaka araştırılması gereken bir seçenek. Başvuru yapmadan önce bilmeniz gereken tüm bilgiler bu yazımızda bulunuyor.

 

Öncelikle Almanya’da yüksek lisans eğitimi ülkemizdeki gibi 2 yıldır. Temel bilimler, mühendislik, sanat, tasarım dalları veya işletme gibi alanlarda bölümler bulunmaktadır. Çoğu okulun odak konuları vardır. Kiminde bilimsel araştırmalar ağırlıktayken kiminde bilgisayar programları ön plandadır. Bu yüzden ilgi alanınız için birçok üniversite araştırılmalıdır.

Lisans diplomanızı aldıysanız veya almak üzereyseniz, Almanya’da istediğiniz alan ile ilgili yüksek lisans programlarını DAAD (Alman Akademik Değişim Servisi) ‘ın sunduğu sistem (https://www2.daad.de/deutschland/studienangebote/international-programmes/en/) üzerinden araştırabilirsiniz. 

 

Gerekli olan şartlar

Almanya’da uluslararası öğrencilere yüksek lisans programı sunan tüm okulların temel şartı 4 yıllık bir bölümden diploma sahibi olmanız. Birçok ülkeden öğrenciler Almanya seçeneğini düşündüğü için, okullarının ve aldıkları diplomaların Almanya tarafından tanınıp tanınmadığını öğrenebilmeleri adına bir sistem oluşturulmuş. Türkiye’deki hemen hemen her üniversite kabul ediliyor, ancak yine de kontrol etmek isterseniz bu link (https://anabin.kmk.org/no_cache/filter/institutionen.html) üzerinden okulunuza bakabilirsiniz. Google çeviri işinize yarayacaktır bu aşamada. Eğer okulunuzun yanında H+ yazıyorsa, bu, Almanya’nın sizin diplomanızı tanıdığı anlamına gelir. 

Elbette okulların ve hatta aynı okul içinde yer alan bölümlerin birbirinden farklı ek şartları da olacaktır. Bunlardan akla ilk gelen genel not ortalaması. Yaygın bir görüşün aksine, not ortalamanız 2,7 ‘nin altında olsa dahi Almanya’daki yüksek lisans programlarına başvuru yapabilirsiniz. Çoğu program şartında not ortalamasının 2,5 ve üzeri olması istenir. Bununla birlikte not ortalaması için bir sınırı bulunmayan programlarda bulabilirsiniz. 

Almanya’da hem Almanca hem de İngilizce yüksek lisans programları sunuluyor. Bunlardan birine kabul edilebilmeniz için o dildeki yeterliliğinizi göstermelisiniz. Almanca programların yanı sıra İngilizce programların sayısının da çok olması elinizde istediğiniz alan ile ilgili seçeneklerinizi artırır. Bu programlarda kabul için genelde 9 üzerinden en az 6.5 IELTS puanı veya 120 üzerinden en az 90 TOEFL puanı beklenir. Dili Almanca olan programlar içinse en az B2-C1 düzeyinde TestDaF skoru istenir. Ancak, dili İngilizce olan bazı programlar için de B2 seviyesinde Almanca bekleyen okullar bulunuyor. İşin güzel tarafı sizden istenen Almanca seviyesini sağlayamamanız Almanya’dan vazgeçmeniz anlamına gelmiyor. Belirlenen diğer koşulları sağlıyorsanız okul sizi “şartlı olarak” kabul edebilir. Yüksek lisans eğitiminizden önce 2 ile 4 dönem süren bir Almanca kursu almanız isteniyor. Kurs sonunda istenilen seviyede Almanca bilginizi kanıtladığınızda yüksek lisans programınıza başlayabilirsiniz.  

Ücretsiz eğitim

Almanya’da yüksek lisans programları diğer belli başlı ülkelerdeki gibi on binlerce dolar karşılığında değil, ücretsiz veriliyor. Bir eyalet haricindeki tüm devlet okullarında ücretsiz eğitim alabilirsiniz, sadece dönemlik 300-700 Euro gibi cüzi bir miktar harç yatırırsınız. Bu harç sizin işlemleriniz için gereklidir ve ücretsiz toplu taşıma kartı sağlanması gibi destekleri de içermektedir.

Baden-Württemberg eyaletinde ise yakın zamanda değişen bir maddeye göre devlet okullarında dönemlik 1500 Euro harç ödenir. 

Almanya’da bulunan özel üniversitelerde de yüksek lisans eğitimi alabilirsiniz, hatta bazı okullar veya bölümlerde devlet üniversitelerinden daha düşük şartlar istenebilir. Özel üniversitelerin dönemlik harçları ise genelde 3000-5000 Euro aralığındadır.

Aylık masraflarınız

Almanya’da bulunduğunuz süre içindeki aylık masraflarınız ise çoğunlukla kira + yeme-içme + sağlık sigortası olacaktır. Yurt konaklaması aylık 150-300 Euro, ev konaklaması ise 250-450 Euro aralığındadır. Sağlık sigortası için aylık 25-40 Euro ve yeme-içme masraflarınız da bulunduğunuz şehir ve yaşam tarzınıza bağlı olmakla birlikte 200-400 Euro civarında olacaktır. Almanya hükümeti oraya gittiğiniz ilk sene içerisinde kendinizi finanse edebilmeniz için vize aşamasında bir bloke hesaba yeterli görülen bir miktar parayı koymanızı istiyor. Bu sizin finansal kaynağınızın kanıtı olarak sunuluyor. Her ay hesabınızdan eşit miktarda parayı çekebiliyorsunuz ve bu miktar sizin aylık temel masraflarınızı karşılayacak düzeyde belirleniyor. Bu sene için belirlenen miktar ise 10,236 Euro. Bu miktarı bloke hesaba koyup, ilk sene içerisinde bir ayda en fazla 853 Euro çekebilirsiniz.

Çalışma izni

Almanya, öğrenci vizesi ile ülkesinde bulunanlara part-time çalışma izni de veriyor. Böylece eğitiminizi alırken haftada 20 saate kadar da çalışabilir ve masraflarınızı hafifletebilirsiniz. Genelde öğrenciler ülkemizdeki gibi hizmet sektöründe veya okul içerisinde bulunan işlerde çalışıyorlar. 

 

Bütün bunlarla birlikte Almanya’da eğitim almak ve Success Yurtdışı olarak başvurularınızı bizimle yapmak size ne gibi avantajlar sağlayacak?

 

Almanya’da yüksek lisansınızı tamamladığınızda akademik kariyerinize devam etmek istiyorsanız doktora programlarına başvurabilirsiniz. Hali hazırda orada bir öğrenci olarak yaşamış, ortama ve sisteme ayak uydurmuş bir birey olarak ister bulunduğunuz okulda ister başka bir okulda doktora programına rahatlıkla başvuru yapabilirsiniz. Artık çalışma hayatına atılmak istiyorsanız da diplomanızı aldıktan sonra 18 ay daha Almanya’da kalma izniniz bulunuyor. Bu sürede kendinize uygun bir iş arayabilir, bir işe yerleştiğinizde de çalışma iznini elde edebilirsiniz. Bir başka avantajı ise orada bulunduğunuz süre boyunca diğer Avrupa ülkelerine rahatlıkla seyahat edebilir, hatta yeni kariyer fırsatlarını o ülkelerde kovalayabilirsiniz. 

Biz size ilk adımdan son adıma kadar olan tüm süreci yönetmede yardımcı oluyoruz. Size en uygun yüksek lisans programını belirleme aşamasından, vizenizi aldıktan sonraki oryantasyona kadar sizinle beraberiz.

Henüz mezun olmadan önce dahi Almanya’da yüksek lisans programlarına başvuru yapabilirsiniz. Çoğu okulun başvuru tarihleri mayıs-temmuz aylarındadır, ancak mart ayından itibaren başvuruları kabul eden okullar da bulunuyor. Bunların büyük kısmı mezun olacağınıza dair belge ile birlikte başvurmanıza izin verir. Siz hangi alanda yüksek lisans yapmak istiyorsanız belirleyip ofisimize uğrayabilir veya telefon/email ile bize ulaşabilirsiniz. 

  • Sizin sunabildiğiniz not ortalaması ve dil bilgisi ile birlikte istediğiniz alanda hem devlet üniversitelerindeki hem de özel üniversitelerdeki programları Almanya’da bulunan danışmanlarımız ile birlikte araştırıp, başvuru yapabileceklerinizi belirler ve başvurularınızı gerekli olan adımları takip ederek gerçekleştiririz. 
  • Kabul mektubunuz geldikten sonra vize randevunuzu alıp vize dosyanızı yıllardır sahip olduğumuz tecrübe ile özenle hazırlarız. 
  • Vizenizi aldıktan sonra uçak bileti temini, konaklama gibi konularda da yine danışmanlarımız size yardımcı olacaktır.

 

 

 Success Yurtdışı Eğitim Danışmanları olarak uzman ve deneyimli personel kadrosu ile ülke ve okul seçiminden, vize işlemlerine, ekonomik  uçak biletlerinden, ülkede karşılama ve eğitim sürecinin sonuna kadar her zaman en iyi fırsatları ve olanakları sunmak için öğrencilerimize hizmet vermekteyiz.Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler ile yurtdışındaki üniversiteler arasında köprü görevi görerek gitmek isteyen öğrencinin ihtiyaçlarına uygun olan programın belirlenmesinde destek oluyoruz.
           Amacımız, Öğrencilerin son gelişmelere adapte olmalarına yardım ederek, öğrencilerin kayıt sürecinden eğitiminin tamamlanmasına kadar yaşayabilecekleri mağduriyetleri engellemektir. Yurtdışında eğitim almayı  düşünen öğrencileri güvenilir bir şekilde yönlendirerek, tecrübe ve bilgi eksikliğinden dolayı yaşayabilecekleri zorlukları ortadan kaldırıyoruz.


-Gerekli evrakları öğrencilerimize hazırlamakta rehberlik etmek,  evrakları kabul etmek ve öğrencinin gideceği üniversitelere ulaştırmak.
-Üniversitelerden gönderilen resmi evrakları teslim almak ve öğrencilere ulaştırmak. 
-Öğrencinin gideceği ülke ile ilgili  vize danışmanlık hizmeti vermek. 
-Üniversitelere ulaşımı organize etmek
-Öğrencinin gittiği ülkede karşılanması ve öğrencinin istediği kalım seçeneğine göre ev ya da yurtlara yerleştirilmesi
- Resmi makamlardaki (oturma izni, yabancı kimliği, sağlık sigortası v.s.) işlemlerinde rehberlik etmek
-Öğrencinin genel uyum sağlama, eğitim gibi sorunlarıyla yakından ilgilenmek.

 

 

 

 

Detaylı Bilgi İçin: +90 850 30357 67 / 112 dahili
                            +90 312 466 21 44  / 112  dahili