KOSOVA SIKÇA SORULAN SORULAR
-Lisans Tamamlama Yapılabilir mi?
2 Yıllık ilgili bölüm bitirenler, bitirdikleri meslek yüksek okulunun ya da üniversitenin transkripti okul kurulu tarafından incelendikten sonra 2. ya da 3. sınıftan başlanabilir. 2 yıllık Adalet meslek yüksek okulu mezunları da Hukuk programına geçiş yapabilmektedirler.
-Devam zorunluluğu var mı?
Hukuk bölümü sözel bir bölüm olduğu için Türkiye'deki hukuk fakülteleri gibi Kosova'da da okul devam şartı koşmamaktadır.
-Son kayıt tarihleri ne zamandır.?
- 1. sınıftan başlayacak öğrenciler için 15 Ekim, geçiş yapacak öğrenciler içinse son kayıt tarihi 30 Ekim'dir.
-Kosova'da yaşam maliyetleri nasıldır?
Kosova'da euro para birimi geçerlidir.Yeme içme masrafları Türkiye'ye kıyasla düşük miktarlarda olup ev kiraları aylık 300-500 euro arasında değişmektedir. Evler eşyalıdır ve 2-3 öğrenci kalacak şekildedir. Yurt imkanı bulunmamaktadır. Sınavdan sınava gidecek öğrenciler için kalım süreleri genelde 1 hafta kadar olduğundan dolayı gittiklerinde danışmanlarımız tarafından uygun otellere yerleştirilirler.
-Oturum izni nasıl alınır?
Kosova'ya en az 2 yıl geçerliliği olan bir pasaportla direk geçiş yapılabilir. Vize alınmasına gerek yoktur. Ülkede sürekli kalarak eğitim alacak öğrenciler eğitim aldıklarını gösteren öğrenci belgeleriyle oturum iznine başvururlar. Sınavdan sınava gidecek öğrenciler için oturum izni alınmasına gerek yoktur. 90 gün boyunca ülke sınırları içersinde oturum izni olmadan kalım hakkı vardır.
-Arnavutça bilmiyorum, iletişimde zorlanır mıyım?
Kosova Türk Nüfusunun çok yoğun olduğu bir ülkedir. %60 oranında Türkçe dil bilme oranına sahiptir. Giden bütün öğrencilerimize Danışmanlarımız tarafından yardımcı olunacak olup iletişimde zorlanan öğrencilerimize hem Türkçeyi hem Arnavutçayı ana dili olarak konuşan çalışanlarımız tarafından destek sağlanacaktır.
-Kosova'ya ulaşım nasıl sağlayabilirim?
İstanbul'dan kalkan THY, Pegasus, Atlasjet havayollarıyla Kosovaya giden uçuşlarla 1,5 saatte gidilebilinir.
-Türk Bankaları mevcut mu?
İş Bankası, TEB ve Ziraat Bankası bulunmaktadır.
-Eğitimde yaş sınırı var mıdır?
Yaş sınırı yoktur. Lise mezunu, meslek yüksek okulu mezunu, Üniversite mezunu, çalışan herkes eğitim alabilir.