AMERİKA

AMERİKA ÖĞRENCİ ORYANTASYONU

ABD GİDİŞ ORYANTASYONU
1. YOLCULUK
a) Valiz Hazırlığı: Valizinizi hazırlarken şu sınırlara dikkat etmekte fayda var:
* ABD için uçağa verilecek bagaj limiti 23 kg max. 158 cm bavul hakkınız ve 8 kg lık el bagaj hakkınız olacaktır.
Bu yüzden yanınıza mümkün olduğunca az ve acil ihtiyaçlarınızı karşılayacak eşya alın. Gideceğiniz bölgenin hava şartlarına bakmanızda fayda var, böylece ne tür kıyafetler götürmeniz gerektiğini bilirsiniz.
*El bagajında sıvı (su, her türlü içecek, diş macunu, deodorant makyaj malzemesi, traj jeli, krem vb), yanıcı ve kesici maddelerin (çakmak, kibrit, çakı vb.) taşınması yasaklanmıştır.
Ancak istisnai durumlar söz konusudur. Örneğin DutyFree’den alacağınız içki, parfüm gibi malzemeler yanınızda olabilir, ancak faturalarını atmayınız. Uzun süreli bir uçuşa gittiğiniz için lens veya ilaç kullanan kişilerin yanında doktor reçetesi bulunması gerekmektedir.
b) Havaalanı İşlemleri:
*Uçuştan en az 3 SAAT ÖNCE dış hatlar terminaline gitmeniz gerekmektedir.
*Dış Hatlar terminaline gittiğiniz zaman, ilgili havayolu firmasının kontuarına gitmeniz gerekmektedir.(Lufthansa, KLM, Delta, THY, BA gibi).
*Kontuara gittiğinizde, görevli memura pasaportunuzu ve biletinizi veriniz. Ayrıca kargoya verilecek olan valizlerinizi tartılmaları için kontuarın yan tarafında bulunan elektronik kantarın üzerine koyunuz.
Bu aşamaya “check-in” işlemi denmektedir. Kontuardaki görevli yolcunun geldiğine dair gerekli işlemi yapacak ve bu işlemleri bitirdikten sonra size pasaportunuz ve biletinizle birlikte “boardingpass” verecektir.
Boardingpass yani biniş kartında uçakta kaç numaralı koltukta oturacağınız, uçağa biniş zamanınız ve uçağa kaç nolu kapıdan biniş yapacağınız yazılıdır.
Not: aktarmalı uçuşlarda aktarma yapacağınız uçuşların boardingpass'lerini görevliden istemeyi unutmayın ayrıca bagajınızı hangi havaalanında alacağınızı mutlaka teyit edin.
Check-in işleminiz bittikten sonra, pasaport kontrol oklarını takip ederek gümrük bölümüne geleceksiniz. Burada Türk Vatandaşları için ayrılmış sıralara girmeniz gerekmektedir. Polis memuruna pasaportunuzu, yurtdışı çıkış fonunu yatırdığınıza dair dekontu ya da pulu ve biniş kartınızı vermeniz gerekmektedir. Pasaportunuza çıkış damgası basıldıktan sonra gümrük
işlemleriniz sona erecektir. Boardingpass üzerinde yazan uçağa biniş kapısına giderek, uçağa alınmayı bekleyeceksiniz.
ÖNEMLİ NOTLAR
1. Ülkeye Girişiniz Sırasında: Amerika'ya giriş ve çıkış bilgilerinizin kaydedildiği I-94 Formu pasaport kontrol görevlisi tarafından sizin için online olarak oluşturulacak. SEVIS Validation işleminde ve daha sonrasında Social Security, ehliyet ya da benzeri bir başvuru için ihtiyacınız olursa ; www.cbp.gov/I94 adresinden ulaşılabilecek
2. Aktarmalı Uçuşlarda : Avrupa üzerinden yapacağınız aktarmalarda, örneğin İstanbul-Münih-Chicago gibi, Istanbul-Münih ve Münih-Chicago gibi bir uçuş için size 2 adet boardingpass verilecektir ve bu tip bir aktarmada valizleriniz de otomatik olarak Münih’te Chicago uçağına aktarılacak ve valizlerinizi Chicago’da alacaksınız.
Eğer uçunuzda Avrupa’da herhangi bir aktarmaya ek olarak Amerika içinde bir aktarmanız varsa örneğin; İstanbul-Amsterdam-New York-Florida gibi, bu durumda yine tüm uçuşlar için size boardingpass verilecek, ancak valizlerinizi ülkeye ilk giriş yaptığınız şehirden almanız gerekecektir. Bu uçuş örneği için Amerika’ya giriş noktanız olup, pasaport kontrolünüz de New York’da ( yani ABD'ye ilk giriş yaptığınız ülkede) yapılacaktır.
3. Biletinizi satın aldığınız acentayla ya da Success Yurt Dışı Eğitim ile Avrupa aktarmalarında transit vize gerekip gerekmediği, valiz nakil durumları, bilette parkur veya tarih değişikliği yapma durumunuzda ödeyebileceğiniz ek ücretler konusunda mutlaka görüşün.
4. Aktarmalar sırasında bulunduğunuz ülkenin yerel saatine göre saatinizi ayarlamayı unutmayın, böylece bir sonraki uçuşunuzu kaçırmamış olursunuz.
5. Havaalanında hiç kimseden emanet eşya almayın, tanımadığınız kişilerin valizlerinin içinde ne olduğunu bilemezsiniz. Tehlikeli maddeler taşıyor olabilirler ve size verdikleri bagaj sizin eşyanızmış gibi işlem göreceğinden zor durumda kalabilirsiniz.
6. Herhangi bir rötar durumunda ,sorun hava yollarından kaynaklandığı için ABD uçağınızı kaçırmış olursanız, lütfen panik yapmayınız. Valiz işlemleri ve bir sonraki uçuş planlaması için ilgili hava yolu görevlilerine durumunuzu sakin bir şekilde anlatınız.
Bir sonraki ABD uçuşu diğer gün olsa bile, size bulunduğunuz ülkede bir konaklama sağlanacak ve bu uçuş için ücretsiz bir şekilde işlemleriniz tamamlanacaktır.
Ancak böyle bir durumda herhangi bir karşılamanız var ise ilgili kişiyi ve işvereninizi mutlaka bilgilendirmeniz gerekmektedir.
2. AMERİKA’YA VARIŞ
*Uçaktan indikten sonra Passport Control yazan tabelaları takip edin.
*Pasaport kontrol noktasına geldiğiniz zaman, görevli memura pasaportunuzu DS 2019 belgenizi teslim edin. Görevli belgelerinizi inceleyip size birkaç soru yöneltebilir. Pasaport kontrol aşamasında tıpkı Konsoloslukta vize aşamasında olduğu gibi parmak izi alınacak ve biometrik fotoğraf çekilecektir.
*Görevlinin talimatlarını takip edin, size sorulan sorulara düzgün cevaplar verin, görevliyle tartışmaya yol açacak hareketlerden uzak durun.
*Pasaport kontrol işleminin tamamlandığı aşamada görevli pasaportunuzu, DS 2019 belgenizi ve I94- belgenizi iade edecektir. Bu aşamadan sonra “Luggages” tabelalarını takip ederek valizlerinizi alacağınız bölüme doğru gidin.
ÖNEMLİ : Havaalanına aynı anda çok fazla sayıda uçak inmektedir. Valizlerinizin hangi banttan geleceğini anlamak için son boardingpass'inizin üzerinde yazan uçuş numarasına bakın.
Örneğin: Türk Hava Yolları’nın 1991 sefer sayılı uçağıyla uçuyorsanız uçuş numaranız TK 1991’dir. TK 1991’in yazılı olduğu bantın önünde beklerseniz valizleriniz bu banttan gelecektir. Valizlerinizi aldıktan sonra “Exit” tabelalarını takip ederek çıkışa ulaşabilirsiniz.
3. İŞYERİNİZE GİDİŞ:

*Job offerda yazan işverene ulaşımla ilgili talimatlara uyun ve en az iki hafta önceden işverene ulaşımınızı işveren ile koordine edin.
*Success Yurtdışı Eğitim danışmanlarından almış olduğunuz oryantasyonda belirtilen gidiş detaylarını harfiyen uygulayınız.
*Sizi karşılayacak olan kişi herhangi bir sebepten ötürü , gecikmiş olabilir,böyle bir durumda lütfen paniklemeyiniz. Gecikme süresinin uzaması veya herhangi bir problemden ötürü karşılanmama durumunuza önlem olarak , lütfen işvereninizin iletişim bilgilerini kolay ulaşılabilir durumda tutunuz.
Ulaşımı kendiniz sağlamanız gerektiğinde ihtiyaç duyabileceğiniz internet siteleri:
www.greyhound.com – Otobüs bilet/bilgi www.amtrak.com – Tren bilet/bilgi www.expedia.com – Seyahat Organizasyonu www.explore-america.com – Grup Seyahat Turları www.orbitz.org – Bilet rezervasyon/satın alma www.lonelyplanet.com – Öğrenci Seyahat Rehberi www.cheaptickets.com – ABD’de ekonomik seyahat www.travelocity.com – ABD’de ekonomik seyahat www.tripspot.com – Eyalet turizm büroları www.frommers.com – ABD’de ekonomik seyahat
4. SEVIS UPDATE– MONTHLY CHECK–IN !!!
Programın en önemli aşamalarından birisidir. Amerika’ya girişinizin ardından 3 gün içerisinde ve aylık olarak yapmanız gereken işlemlerdir.
Yapmamanız durumunda sponsorunuz tarafınızdan vizenizin iptali dahi gerçekleştirilebilir.Check-in işleminizi nasıl yapacağınızla ilgili detaylı bilgi aşağıda her sponsor için ayrı ayrı bulunmaktadır
Program check-in işlemlerinizle ilgili sponsorunuzu gitmeden önce mutlaka Success danışmanınızdan öğreniniz.
5.SOCIAL SECURITY NUMBER:
Amerika’da SSN (Social Security Number) olarak anılan sosyal güvenlik numarası ülkemizdeki vatandaşlık numarası gibidir. Devlet, çalışan kişilerin vergilerini bu numarayla takip eder. Bu numaraya sahip olmayanlar Amerika’da hiçbir resmi işlem yapamaz. Öğrenciler kendilerine gelen resmi iş detayları üzerinde SSN‘e ne şekilde başvuru yapacaklarına dair bilgileri bulabilirler. Bazı işverenler, işyerine ulaştıktan sonra SSN başvurusu için size bölgelerindeki en yakın Sosyal güvenlik ofisine götürürken bazı işverenlerde işyerine gelmeden önce bölgelerindeki en yakın Sosyal Güvenlik ofisine gidip başvurunuzu yapmanızı istemektedirler.
6. SAĞLIK SİGORTASI:
Sağlık sigortası, ödediğiniz program ücretine dahildir. Size özel sigorta kartlarınız öğrenci dosyanızda ya da sponsorunuzun göndereceği e-maillerde mevcuttur.
7.YAŞAMA DAİR
PARA VE BANKA: Amerika’da maaşlarınız haftalık veya 15 günlük periyotlar halinde çek olarak ödenecektir. Bu ödeme çeklerine ”Pay Check” denilmektedir. Bu çekleri bankada ya da işletmenizin muhasebe departmanında nakde çevirebilirsiniz.
Ortak ATM cihazları Amerika’nın her tarafında bulunmaktadır .Yani Türkiye’de kullandığınız herhangi bir banka kartınıza TL olarak bulunan bakiyeyi (DebitCard) Dolar olarak çekebilirsiniz. Bu sayede nakit para çekimi için ATM makinelerini kullanmanız, Amerika’da banka hesabı açtırmadan para kullanmanızı sağlayacaktır.
HABERLEŞME: ABD'de kendi aranızda haberleşmeyi sağlamak için ekonomik bir T-Mobile hattı edinebilirsiniz, Türkiye ile iletişime geçmek içinse en sağlıklısı ve ekonomiği iletişiminizi internet aracılığı ile sağlamaktır.
CONVERTER(PRİZ DÖNÜŞTÜRÜCÜ): Amerika’da elektronik cihazlarınızı kullanabilmeniz için Converter adı verilen dönüştürücüler kullanmak zorundasınız. Bu yüzden lütfen Türkiye’den
ayrılmadan birçok elektrikçide ya da elektronik markette bulabileceğiniz dönüştürücülerden en az bir adet edinin. Yanınıza bir de çoklu priz almanız aynı anda 1 converter ile dağıtım yapmanızı sağlar.
ULAŞIM:Amerika’da hemen herkes, şehir içi ulaşım sorununu kendi özel otomobili ile çözmektedir. Bu bağlamda Amerika’da şehir içi toplu ulaşım son derece yetersizdir. Bu sorunu aşmak için ortalama 1000$’a araç satın alabilir ya da günlüğü ortalama 20–25$’a araç kiralayabilirsiniz. Ya da sizin gibi Work and Travel öğrencileri ile birlikte 6 -7 kişilik taksilerle ulaşımınızı sağlayabilirsiniz
KÜLTÜR ŞOKU: Workand Travel programıyla tartışmasız dünyanın en gelişmiş ve bir sistemler ülkesi olan Amerika’ya gideceksiniz. Belki de bir çoğunuz Türkiye’de tecrübe etmediğiniz çalışma hayatına Amerika’da başlamış olacaksınız. Unutulmamalıdır ki; tüm bunlar Amerika’daki yaşam ve çalışma koşullarıyla yaşamak zorunda olacağınız şeylerdir. Bize önemsiz gelen birçok şey, bir Amerikalı için belki de çok önemli olacaktır. Bütün bunlara uyum gösterebilmek, ancak danışmanlarınızın da desteği ile kendi kendinize yapacağınız psikolojik hazırlıkla mümkündür. Aksi halde Amerika rüyanızın kâbusa dönmesi kaçınılmaz olacaktır. Yaşam biçimleri ve kültürel farklılıklar konusunda ön yargılı olmamak, yargılamak yerine anlamaya ve tanımaya çalışmak, kurallara göre hareket etmek Amerika’daki yaşamınıza daha rahat uyum sağlamanızı kolaylaştıracaktır.
ALKOL VE SİGARA: Amerika’da 21 yaş altı kişilere alkol ve tütün mamulleri satışı yasaktır. Yaş uygunluğunuzu tespit etmek açısından kimlik göstermeniz istenecektir.
GÜVENLİK: Yanınızda çok yüklü miktarda parayla sokağa çıkmayın. Paranızı mümkün olduğunca banka hesabınızda tutarak, ihtiyacınız olması durumunda ATM’lerden temin edin. Sadece merakınızı gidermek adına maceraya atılıp, bilmediğiniz bölgelere gitmeyin, gezeceğiniz yerler hakkında önceden araştırma yapmaya çalışın. Mümkün olduğunca gruplar halinde gezmeye özen gösterin.
TANITIM: Türkiye’yi temsil ettiğinizi lütfen unutmayın. Türk kültürüne ve ülkemiz gençliğine yakışan örnek davranışlar sergileyin. Unutmayın ki ülkemizin en iyi tanıtımı biz bireyler tarafından yapılanlar, anlatılanlardır.
9.ÇALIŞMA HAYATI:
Workand Travel öğrencileri, profesyonel eğitim ve tecrübe gerektirmeyen basit seviyedeki işlere yerleştirilirler. Amerika’daki iş ve çalışma hayatı, sistem ve kurallar üzerine yürümektedir. Her işyerinin kendine özgü kuralları vardır. İşvereniniz size işe başlamanızla birlikte o işyerinde uymanız gereken kurallar ve düzenlemeler hakkında bilgi verecektir. Ancak her işte olabilecek genel kurallara bir göz atacak olursak; a. İşinize her zaman vaktinde gelin. b. Size verilen görevleri eksiksiz yerine getirin, c. Kişisel hijyeninize özen gösterin, d. Kıyafetlerinizin temiz ve ütülü olmasına dikkat edin, e. Yöneticilerinizle ve iş arkadaşlarınızla
iyi ilişkiler içerisinde olun ve iletişime dikkat edin. Unutmayın ki siz sorununuzun ne olduğunu söylemediğiniz sürece kimse size yardımcı olamaz.
10. KONAKLAMA:
Size iletilen iş tekliflerinde konaklama opsiyonları ve konaklama şartları işverenler tarafından belirtilmiştir. Bu konaklama alternatifleri işletmeye ait yerler olabileceği gibi, işletmeye ait olmayan ancak o işletmedeki çalışanların rahatlıkla konaklayabileceği yerler de olabilir.
ÖNEMLİ: Amerika’da nerede konaklarsanız konaklayın, size bir kontrat imzalatılacak ve belirli miktarda bir depozito talep edilecektir. Bu uygulama Amerika’da kesinlikle karşılaşacağınız bir uygulamadır. Kontratı imzalamadan önce mutlaka iyi okuyun, bu yerde konaklamak istediğinizden emin olun ve konaklamak istediğiniz süreyi iyi tespit edin. Aksi halde bu konaklama yerinden ayrılmak istemeniz durumunda ödediğiniz depozito yanacaktır.