BLOG

WORK AND TRAVEL VERGİ İADESİ İŞLEMLERİ

Amerika Vergi İadesi Hakkında Her Şey

2019-04-03 11:23:39

WORK AND TRAVEL VERGİ İADESİ İŞLEMLERİ

Work and Travel programına katılan öğrenciler, ABD’de bulundukları süre içerisinde çalıştıkları dönemde bir gelir elde ederler. Elde ettikleri gelir nedeniyle, eyaletlere göre farklılıklar göstermekle birlikte belirli kalemlerde vergi öderler. Bu vergi kalemleri federal vergiler, eyalet vergileri, gelir vergisi, “medical care” vergisi, “social security” vergisi gibi vergiler olabilir. Dünyanın hemen hemen her yerinde o ülkenin vatandaşı olmayan veya yerleşiği olmayan insanlar o ülkede geçici sürede kaldıkları dönemde ödedikleri vergileri kısmen geri alırlar. Çünkü ödenen o vergilerin geri dönüşü onlara hizmet olarak dönmeyecektir.

Ocak 2018 öncesine kadar J1 vizesi ile ABD’de bulunan öğrenciler de, orada elde ettikleri gelir üzerinden kesinti yapılan vergilerin büyük bir bölümünü iade alıyorlardı. J1 vizesi ile ABD’de bulunan ve gelir elde eden kişiler 4500$ a kadar olan gelirleri için federal vergiden muaf tutuluyorlardı ve ödedikleri bu verginin tamamını geri alıyorlardı. Ancak Ocak 2018 tarihinde değişen yasa ile bu muafiyet kaldırılmış ve gelir elde edilen tüm kazançtan %10 oranında federal vergi kesilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Eyaletlere göre değişen oranlarda, %0-7 arasında vergi kesintileri yapılmaktadır. Yine eyaletlerin yasalarına göre değişmekle birlikte bu vergilerin iadeleri mümkündür. Adı vergi iadesi olarak anılmakla birlikte, her zaman iade olmayabiliyor. Özellikle değişen yasanın ardından, %10 oranında kesilmeyen federal vergilerin tahakkuk edilebilmesi için, kesilmeyen miktar kadar öğrenciye borç çıkabiliyor. Örneğin, öğrenci 5.000$ gelir elde ettiğinde, yeni yasaya göre 500$ federal vergi ödemesi gerekiyor ve bu miktarın öğrencinin aldığı her döneme ait paycheck(ödeme çeki)’lerinde görünmesi gerekiyor. Ancak bazı işverenlerin bu kesintileri yapmamış olduğu görülebiliyor. Dolayısıyla vergi iade başvurusu yapıldığında bu durumun tespit edilmesiyle, öğrenciye bu miktar borç olarak yansıtılıyor. Öğrenci başvuru yaptığı online sistem üzerinde son aşamaya geldiğinde “You owe 500$” ibaresi ile karşılaşıyor ve bu durumda oldukça şaşırabiliyor. Ancak bunun nedeni az önce de belirttiğimiz gibi, zamanında kesilmesi gereken federal verginin kesilmemiş olmasıdır. Tabi bu vergiyi ABD’de gelir elde ederken ödemek yerine Türkiye’ye döndükten sonra ödemek zorunda kalmak oldukça can sıkıcıdır. Tabi bir de bu tutarlara vergi iadesi için aracılık eden kurumların komisyonları ile masraflar da dahil edildiğinde rakam bir miktar daha artacaktır.

ABD yasalarına göre de bu başvuruyu yapmak zorunludur. Başvurular online sistemler üzerinden yapılmaktadır. Başvuruyu yapabilmeniz için ise; W2 formu denen ve sizin yıl boyu bir işyerinde kazandığınız geliri ve yapılan vergi kesintilerini gösteren belgeye ihtiyacınız vardır. Bu formu işvereninizden bir sonraki yıl 1 Ocak ile 31 Ocak tarihleri arasında alabilirsiniz, örneğin 2022 yılında programa katılan öğrenciler 1 Ocak 2023 ile 31 Ocak 2023 tarihleri arasında işverenlerinden bu belgeyi alabilirler. 1 Nisan 2023'e kadar da vergi iadesine başvurulur ise herhangi bir gecikme faizi vs yaşamazlar. Bu sayfada sizlere anlattığımız bilgiler dışında, sosyal medyada, whats app ve telegram gruplarında yasadışı yollarla "bu iadelerin tamamını alacağınız, federal ve eyalet vergilerinin tamamını geri alabileceğiniz" bilgilerine itimat etmeyiniz. Bu kişiler sizleri ABD'de bir adreste gösteriyorlar, vize türünüzü farklı gösteriyorlar, yanıltıcı işlemler yapıyorlar. Bunlar vasıtasıyla daha fazla vergi iadesi alsanız dahi ömür boyu yaptığınız bu yanlış işleminin sonucunda karşılaşacağınız cezanın riskini taşımış olursunuz. Kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Vergi iade işlemleriniz için ABD'deki işverenden alacağınız W2 formu dışında , pasaport ön yüzü resmi, DS 2019 belgesi, pasaporttaki vize sayfanız, SSN bilgisi ve ABD giriş çıkış tarihi bilgilerinize ihtiyacınız olacaktır. Bu belgeleriniz ile birlikte online sistemler(https://taxprep.sprintax.com/?utm_ref=sprintax-success-tr) üzerinden vergi iadesi başvurunuzu yapabilirsiniz.

Ancak bu online sistemlerin eyalet başvurusu ücreti, federal başvuru ücreti ve posta ücretleri gibi aldığınız hizmele ilgili ücretlerini ödemeniz gerekmektedir. Daha önce belirttiğimiz gibi, eksik vergi kesintiniz var ise borçlu çıkabilirsiniz ve bu başvuruyu yapmak ABD yasalarına göre zorunludur. 

Success Yurtdışı Eğitim tarafından ve Sponsorlar tarafından tavsiye edilen tek vergi işlemleri firması Taxback firmasıdır ve online işlemler https://taxprep.sprintax.com/?utm_ref=sprintax-success-tr üzerinden yapılmaktadır. 

Bu firma ile işlem yaparken danışmanlık alabileceğiniz ve soru sorabileceğiniz temsilci:

Velizara Ivanova : VIvanova@taxback.com , info@sprintax.com

Tüm sorularınızı sorabilir, destek alabilirsiniz.

Ayrıca ABD konsolosluğu WAT öğrencileri için aşağıdaki duyuruyu yapmıştır:

 

Sevgili SWT katılımcıları,

A.B.D.’de harika bir yaz geçirdiğinizi, yeni arkadaşlar edindiğinizi, güzel yerler keşfettiğinizi ve Amerikan kültürünü tanıdığınızı umuyoruz.

Bu deneyiminiz henüz bitmedi. A.B.D.’de vergi iadesine başvuru hakkına sahip olabilir ve devletten para alabilirsiniz.

İade alıp alamayacağınızı öğrenmek için gerekli vergi iade formunu doldurup A.B.D. hükümetinin ilgili birimine postalayabilirsiniz. Not:Tüm SWT katılımcılarının form doldurması gerekir. Bir acenta veya şirket aracılığıyla doldurmak zorunda değilsiniz, kendiniz doldurabilirsiniz.

Nasıl başvuru yapacağınızla ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki sayfalarda bulabilirsiniz:

General IRS website: https://www.irs.gov/

Vergi iadesi formu şartlarını öğrenmek için: https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/foreign-persons

Yabancı vergi mükellefleri için iletişim adresi: https://www.irs.gov/help/contact-my-local-office-internationally

Saygılarımızla,

Vize Bölümleri

A.B.D. Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu

 

 

Dear Summer Work Travel participant –

We hope you had a fantastic summer in the United States, making new friends, exploring the country, and learning about American culture.

The experience isn’t over yet. A fun American tradition is seeing if you qualify for a tax refund – where the government gives you money back!

To learn if you should expect some extra money, fill out and file the required tax form with the U.S. government.  Remember – all SWT participants must file the form. You can do this yourself, and do not need to rely on an agency or business.

To find more information about how to file, here are some helpful websites:

General IRS website: https://www.irs.gov/

To determine if you are required to file a tax form: https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/foreign-persons

Contact information for international tax payers: https://www.irs.gov/help/contact-my-local-office-internationally

Sincerely,

The Consular Section Teams

U.S. Embassy and Consulate General