BLOG

WORK AND TRAVEL'DA İYİ İŞ KÖTÜ İŞ ANLAYIŞI

Work and Travel Programında iyi ya da kötü kavramı nedir? Nasıl değerlendirilmelidir?

2017-09-05 11:09:21

WORK AND TRAVEL'DA İYİ İŞ KÖTÜ İŞ ANLAYIŞI

Work and Travel, katılımcılarına yaz sezonunda Amerika’da hizmet sektörü işlerinde çalışarak para kazanmasına olanak sağlar. Hizmet sektörü dediğimiz bu sektör iş olanakları açısından çok geniş yelpazeye sahiptir. Katılımcılara otel, restoran, eğlence parkı, su parkı gibi alanlarda pek çok pozisyonda iş imkânı sunarken aynı şekilde satış pozisyonları ya da cankurtaranlık pozisyonlarında da iş imkânı sunar.

Programı araştırırken özellikle eski katılımcılardan alınan geri bildirimlerde en çok konuşulan konunun iyi iş ve kötü iş anlayışı olduğuna rastlayabilirsiniz. Work and Travel’da kesinlikle iyi iş ya da kötü iş diye bir şey yoktur. Sizin programdan ne beklediğiniz gerçeği vardır. Katılımcılar beklentileri doğrultusunda iş seçimleri ile programdan beklediklerini çok daha kolay alacaklardır. Bu noktada sizi yönlendirecek olan danışmanınıza beklentinizi doğru ve dürüst bir şekilde belirtmeniz gerekmektedir.

Örnek vermek gerekir ise çoğunlukla katımcılar iş seçimi yaparken İngilizce seviyesini geliştirme amacı ile insanlarla birebir iletişimde olacaklarını düşündüğü garsonluk gibi pozisyonları istemektedirler. Ancak derinlemesine düşünüldüğü zaman bir garsonun gelen müşterilerin yanına oturması ve sohbet etmesi mümkün değildir. Sipariş almak ve diğer işlemler ile ilgilenmek içinde sürekli aktif olacağı için aynı şekilde iş arkadaşları ile de uzun soluklu sohbet etme imkânı olmayacaktır. Mutfak ya da otel işlerinde ise bu durum tam tersidir. Çalışırken sizinle birlikte çalışan diğer arkadaşlarınız ile sohbet edebilirsiniz.

Çalıştığınız süre içinde dil geliştirme ilgili bir diğer durum ise aslında bu algının çok doğru olmadığı yönündedir. Work and Travel’da dilinizi geliştirebileceğiniz en önemli alan sosyal hayattır. İşte belirli sorumluluklarınızı yerine getirirken sohbet etmek için bulamadığınız vakti iş dışında edindiğiniz arkadaşlarınız ile yapacağınız aktiviteler esnasında bulabilirsiniz. Eğer iş dışındaki vaktinizi sadece konaklamanızda ya da farklı alanlarda geçirirseniz İngilizceniz yalnızca işte konuştuğunuz 5-10 dakika düzeyinde ilerleyecek ve daha fazla konuşma pratiği yapma şansınız olmayacaktır. Beklentiniz doğrultusunda bu şekilde yapmış olduğunuz yanlış bir iş sizin için kötü bir iş olacaktır ve geribildirimlerinizde kötü işlerin olduğunu söyleyeceksinizdir. İşte bu sebeple mutlaka beklentilerinizi karşılayacak olan doğru işlere yönlenmelisiniz.

Son olarak Work and Travel’da kesin çizgilerle belirlenmiş iyi iş ya da kötü iş anlayışı yoktur. Sadece yapılmış doğru tercihler ya da yanlış tercihler vardır. Katılımcıların fırsatları iyi değerlendirmesi ve programdan ne beklediğini kesinleştirmesi çok önemlidir. Work and Travel’da pek çok katılımcıya hitap edebilecek şekilde farklı pozisyonlar mevcuttur.