BLOG

WORK AND TRAVEL'DA ÇALIŞMA HAYATI

Work And Travel'da çalışma hayatı, ek iş bulma ve işe adaptasyon süreçleri hakkında kısa ipuçları

2017-08-23 12:01:00

WORK AND TRAVEL'DA ÇALIŞMA HAYATI

Work and Travel katılımcılara Amerika’da geçimini sağlayabilecekleri tutarda (konaklama ücretini ödemek, gerekli market alışverişini yapmak vb) para kazanmalarını garanti eder. Bu sebeple Work and Travel’a katılmış her öğrenci mutlaka programının belirli bir kısmını çalışarak geçirir. Ülkemizde ve dünyada popüler olmasının en temel sebeplerinden bir tanesi de budur. Pek çok öğrenci bu program sayesinde ilk kez çalışma yaşamını deneyimleyip ilk kez kendi parasını kazanır.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Amerika’da da çalışma yaşamında belli başlı zorluklar olacaktır. Bu zorlukları aşabilmek için ilk yapılması gereken ; bu program kapsamında ortalama 90 günlük bir çalışma sürelerinin olacağının bilincini kavramak olacaktır. Gittikleri ilk günlerde New York, Los Angeles gibi metropollerde gezeceğini düşünen öğrenciler için çalışma hayatı çok daha zor bir hal alabilir. Bu noktada iş hayatı için gerekli bilgiler aktarıldıktan sonra öğrencilerin, beklentilerini bu yönde yapılandırması çok daha doğru olacaktır.

Amerika’da ona verilmiş olan sorumlulukları belirli bir disiplin çerçevesinde yerine getiren öğrenciler için çalışma yaşamı çok kolaydır. Sosyo-kültürel yapısı gereği belirli bir iş disiplini ve iş ahlakına sahip olan Amerikalı çalışanlar, oraya giden katılımcılardan da çalışırken bu disiplin ve ahlakı bekleyeceklerdir. Bu özveriyi gösteren öğrenciler için ise bulundukları süre içinde çalışma yaşantıları daha kolay ve eğlenceli hale gelecektir. Manevi olarak yakaladıkları memnuniyet aynı zamanda maddi imkânlara da dönüşebilmektedir. Work and Travel katılımcıları için yapılan saatlik ödemelerde haftalık 40 saat ve üzeri çalışan öğrenciler ‘over time’ dediğimiz ek mesai avantajından faydalanabilecek, 40 saatin üzerindeki her saat için aldıkları ücretin 1,5 katını alacaklardır. Unutmamalıyız ki ‘over time’ (ek mesai) hiçbir işveren tarafından katılımcılara garanti edilmez. Eğer öğrenci çalışma hayatındaki özveri ve disiplinli çalışma metodunuzu işverenine gösterebilirse, o zaman bu kapılar kendiliğinden açılacaktır.

Work and Travel’a katılan her öğrenciye oradaki yaşamını sağlayabilmesi için bir iş mutlak surette sağlanır. Ancak birden fazla işte çalışıp para kazanmak isteyen öğrencilerin önünde herhangi bir engel yoktur. Amerika’ya vardıktan sonra birinci ve temel işini aksatmayacak şekilde gerekli prosedürleri yerine getirmiş her öğrenci kendi imkanları ile ikinci bir Work and Travel işi bulabilir ve program bitimine kadar çalışmaya devam edebilir.